Kan vi ikke prøve at være seriøse? Jeg er nød til at lige at ventliere..

Knowledge, is the life of the mind.

Jeg er nød til at få noget luft.

Når jeg læser ned igennem mit facebook feed, handler størstedelen af det om hvorvidt udfaldet af det amerikanske præsidentvalg var godt eller skidt. Jeg vil ikke bekende kulør, for dybt nede, ved jeg godt at jeg hverken kan gøre fra eller til. Jeg er ikke amerikaner og jeg har ikke stemmeret i Amerika. Men alligevel, virker det som om at retfærdighedshæren på Facebook alligevel skal ytre deres meninger omkring præsidentvalget. Stop det.

Det folk glemmer, er at amerikanerne, ganske som vi i Danmark, har demokrati. De har altså valgt deres præsident på demokratisk vis. De har brugt deres ret til at stemme, og har i fællesskab truffet beslutning om valget. Det har så fået facebook til at koge over. De fleste af dem det koger over for (i mit nyheds-feed), er ligesom jeg, ikke amerikanere og har heller ikke stemmeret i Amerika. Hvorfor skal de så blande sig overhovedet? Det er fuldstændig ligesom da englænderne meldte sig ud af EU. Facebook kogte over med opdateringer omkring hvor dumt det valg var for englænderne, men præcis som i tirsdags, var de fleste hverken englændere, eller havde mig bekendt stemmeret i England. Stop det!

Til sidste valg i Danmark (Europol valget) var der præcis de samme problemstillinger. Politikere og journalister, ind over en kant, begyndte at beklage sig over danskernes beslutning. Og straks efter, begyndte journalisterne at "undersøge hvorfor vi havde stemt som vi havde gjort". Det hele blev lidt som om at danskerne var dumme, fordi vi ikke mente det samme som (nogen af) de 179 mennesker der sidder på Christiansborg. Stop det.

Så sent som i dag, så jeg en politiker dele et opslag på facebook, hvor han klandrede en person der havde lavet et opslag. Opslaget blev klandret fordi forfatteren ikke var super god til at bruge grammatik. Manden havde en pointe han ville ud med, og så skulle han hænges ud fordi han ikke var særlig god til at stave. Budskabet i hans besked var ikke til at misforstå, så om han havde brugt et stort eller et lille bogstav, var sådan set fuldstændigt ligegyldigt. Stop det.

Kan vi ikke begynde at tænke os om før vi trykker på "slå op" knappen. Det er forståeligt at man ikke er enig i alle ting der bliver stemt om - men acceptér det og kom videre! Det er som om at vi er blevet en nation af pædagoger hvor ALLE skal høres. Det er der altså ikke plads til. Folk tror at fordi de har skrevet noget på facebook, så gør det sig gyldigt i virkeligheden også! Nej! Hvis du er utilfreds med noget - så gør noget ved det, eller hold din mund. At lave et opslag på facebook, ændrer ikke noget, andet end at behovet for at få lidt erkendelse får et boost. Stop det!

Jeg vil foreslå at købe "Hvem har flyttet min Ost" - den tager en time at læse. Og mon ikke de fleste vil kunne nikke genkendene til de fleste ting der står i den (glad smiley smilefjæs).

Nå, nok med de sure opstød! Videre til det jeg sidder og bakser med!


Jeg har efterhånden fået det jeg sidder med til at virke ret godt. Nu kan jeg hvertfald, ud fra en masse data, bestemme hvor godt systemet fungerer, ud fra nyt data (det vil sige når jeg får en måling). Problemet er følgende:

img_20161111_105712

Jeg har en masse data (x1,x2,.....,xn), som jeg gerne vil udregne et polynomie (den inverse af Q), der bestemmer sandsynligheden for at mit system er i stykker (eller sandsynligheden for at det virker som det skal). Som jeg gør nu, udregner jeg en moment matrice (M), inverterer den vha. en Cholesky dekomposition, og kan herigennem udregne et polynomie Q som giver en værdi, afhængigt af om en ny måling hører til de andre målinger. Så langt så godt. Og det her virker, skal jeg lige hilse og sige. Men: som skrevet, vil jeg gerne vide hvad sandsynligheden er for at det virker. 

Det jeg vil, er egentlig at udregne noget der hedder en Christoffel funktion (hvis jeg har forstået det paper jeg sidder med rigtigt). Men kan man ikke gøre det på en smartere måde? Når nu vi i forevejen kender den kvadratiske form Q, kan den så ikke inverteres (Q er i dette tilfælde et polynomie af (x1,x2,.....,xn))? Det skal nok lade sig løse. En første tanke var at udvide vektoren v(x) til diag(v(x)), og så inverterer den, for at opnå den inverse af Q. Man kan så gange Q med en passende række og kolonne vektor bestående af ét, for at opnå sit polynomie. Men det virker ikke helt som det skal. Det må jeg se på. Fortsæt det!


Og så har jeg i øvrigt fået installeret så jeg kan lave en smart slider mellem billederne! Men jeg ved ikke lige hvor godt den virker endnu, så bær over med mig, mens jeg får det testet, og finder ud af det!